De Leidse Winterlezingen

Welkom op de informatiepagina voor de Leidse Winterlezingen. Onder deze naam organiseren wij elk jaar een serie boeiende lezingen over aarde, klimaat en mens. Ze zijn bedoeld voor iedereen met belangstelling voor onze planeet. Wetenschappers vertellen over hun fascinerende onderzoeksresultaten en soms barre expedities. De lezingen worden opgeluisterd met beeld en geluid. De lezingen vinden plaats in het Rijks Museum van Oudheden (zaal is bekend bij de kassa), Rapenburg 28, Leiden, 
071 5163163. Wij zijn het RMO zeer dankbaar voor het gebruik van de zaal. Ook het museum zelf is een bezoek meer dan waard. Neem zo mogelijk uw museumjaarkaart mee. Iedereen is welkom! En let op de meldingen op onze website.

Voor het seizoen 2022-2023 staan er weer vier heel interessante lezingen gepland. Lees hieronder de samenvattingen.


Blijf op de hoogte

Tijd: 13:00 uur
Zaal open: 12:20
Plaats: Rijks Museum van Oudheden (Zaal? bij kassa), Rapenburg 28, Leiden, 071 5163163
Toegang: gratis voor leden GEA of NGV, het museum heeft echter voorkeur voor museumkaart

Bekijk het archief.

Binnenkort; Vanaf november 2022!

  • Geobiologie & Biogeologie

    Spreker
    Margot Spreuwenberg & Jan-Piet Tijssen
    Wanneer
    12 feb 2023
    Waar
    RMO

    De studie naar de wisselwerking tussen de aarde en het leven is een relatief jonge tak van wetenschap, die nog steeds sterk in ontwikkeling is. In deze presentatie worden enkele hoogtepunten nader belicht.

    Welke invloed hebben geologie en klimaat op de biologische evolutie? Wat bepaalt massaal uitsterven of het ontstaan van nieuwe soorten? Welke nieuwe inzichten verkrijgen we uit het moderne DNA onderzoek naar evolutionaire stambomen in combinatie met geologische kennis? We gaan nader in op een voorbeeld uit de plantenwereld en de dierenwereld: de mens. Andersom blijkt het leven op aarde ook van grote invloed op de geologie. Als voorbeeld kijken we naar de ontwikkeling van het aantal mineralen op aarde. De enorme invloed van de vorming van zuurstof door algen en planten is al langer bekend. Nu is er echter een tijdlijn en kunnen we het ontstaan van nieuwe mineralen volgen vanaf het ontstaan van de aarde tot heden en hebben we ook een vermoeden van het aantal mineralen dat nog kan worden ontdekt.