Massaal Uitsterven

Spreker
Youri Poslawsky, Leidse Winterlezing
Wanneer
11 dec 2022
Waar
Rijks Museum Oudheden, Leiden

Wereldwijde grote en snelle afnames van het leven komen in de geologische geschiedenis herhaaldelijk voor. Hoe vaak en wanneer zijn die massale golven van uitsterven er geweest? Wat is de mogelijke oorzaak, of zijn er meerdere scenario’s? Welke gevolgen zien we in de sedimenten en aan de fossielen, die we vinden. Wie zijn het slachtoffer en welke soorten weten zo’n catastrofe te overleven? Kunnen we zo’n catastrofe voorkomen, of zijn we zelf de volgende al aan het veroorzaken? Allemaal vragen die aan bod komen en waarover wat meer duidelijkheid zal worden gegeven.

Dit was de tweede lezing in de serie Leidse Winterlezingen die de GEA-kring Rijnland jaarlijks organiseert. Dit is een serie boeiende lezingen over aarde, klimaat en mens. Ze zijn bedoeld voor iedereen met belangstelling voor onze planeet. Wetenschappers vertellen over hun fascinerende onderzoeksresultaten en soms barre expedities. De lezingen vinden plaats in het Rijks Museum van Oudheden. Wij zijn het RMO daar zeer dankbaar voor.

Klik hieronder voor de presentatie in pdf format.