Verstoort klimaatverandering de maritieme grenzen?

Koralen, foto: Rob Hekkenberg

Koraalrifeilanden en hun riffen – te vinden in de Indo-Pacific – groeien en krimpen van nature als gevolg van complexe biologische en fysieke processen die nog niet volledig zijn begrepen. Nu verstoort de klimaatverandering ze verder, wat leidt tot nieuwe onzekerheden voor legale maritieme zones en kleine eilandstaten.
Een studie van onderzoekers van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in Environmental Research Letters, vindt dat de regels voor atollen en koraalriffen in het internationale zeerecht – al troebel en onderhevig aan interpretatie vanwege hun veranderende aard – onder grotere stress zullen staan naarmate de zeespiegel stijgt en oceaanverzuring de integriteit van het rif verstoort.

Hele artikel lezen: https://phys.org/news/2022-09-climate-disrupting-maritime-boundaries.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter
Of:
Is climate change disrupting maritime boundaries? (phys.org)

Meer lezen: Thomas E Fellowes et al, Stability of coral reef islands and associated legal maritime zones in a changing ocean, Environmental Research Letters (2022). DOI: 10.1088/1748-9326/ac8a60
Journal information: Environmental Research Letters 
Provided by University of Sydney