Thema: Vulkanische archipels, nu Macaronesië, De Gelukzalige Eilanden

Spreker
Rob Hekkenberg GEA
Wanneer
19 feb 2017

In werkgroep Algemene Geologie van de GEA kring Rijnland wordt regelmatig over vulkanische archipels gediscussieerd. Zo ook in februarie 2018. Dit keer ging het over een aantal eilandgroepen die samen Macaronesië genoemd worden. De belangrijkste vraag was: Hoe zijn ze ontstaan? Met behulp van bijgaande presentatie en literatuur probeerden we een antwoord te vinden.
Uit Wikipedia: Macaronesië (uit het Grieks: gelukzalige eilanden) is in de plantkunde een aanduiding voor de eilanden van vulkanische oorsprong in de oostelijke Atlantische Oceaan ten westen van West-Afrika. Ondanks de grote onderlinge afstanden tussen de eilanden hebben ze opvallend veel gemeen voor wat betreft de planten- en dierenwereld. De volgende eilandengroepen worden onder Macaronesië begrepen: Canarische Eilanden (Spanje), Kaapverdië (sinds 1975 onafhankelijk, voorheen onder Portugal), Azoren (Portugal), Madeira, inclusief Porto Santo en de Ilhas Desertas (Portugal), Ilhas Selvagens (Wilde Eilanden) (Portugal).

Geef een reactie