Hoe zijn, in de afgelopen 60 jaar, de Alpen geologisch bekeken

Spreker
Peter Floor
Wanneer
22 apr 2019

In april heeft Peter Floor voor de GEA Kring Rijnland een presentatie gegeven over de Alpen. In het kort: Halverwege de 20e eeuw bestond al een goed beeld van de ligging en de samenstelling van de gesteentepakketten die gezamenlijk de Alpen gebergteketen vormen.
Voor een min of meer sluitende, eenduidige, verklaring van de mechanismen, het hoe?, ontbraken zowel ideeën als manieren om die ideeën door onderzoek te bewijzen.
Met de herkenning, en erkenning, van plaattektoniek ontstonden nieuwe inzichten in gebergtevorming.
Die inzichten, samen met een enorme ontwikkeling van nieuwe onderzoekmethodieken, van wereldschaal tot onderdelen van kristallen, hebben geleid tot een goed begrip hoe de vorming van de Alpen in zijn werk is gegaan.

Geef een reactie