Braziliaanse diamanten verraden reservoir oeroud gesteente

Marcel aan de Brugh schreef in het NRC Wetenschap van 15 augustus 2019:

Geologen discussiëren al decennia over de vraag of zich diep in de aardmantel, de 2.900 kilometer dikke laag tussen de aardkorst en de aardkern, een afgeschermd reservoir bevindt dat rijk is aan onder meer helium-3, een stabiel isotoop van helium. Het reservoir zou een rol spelen bij de vorming van vulkanische eilanden zoals Hawaï, Samoa en IJsland. Isotopen zijn atomen van hetzelfde chemische element die verschillen in massa. 24 ruwe diamanten uit de diepe ondergrond van Brazilië hebben inzicht gegeven in de evolutie van de aarde, en ook in haar huidige binnenste.

De foto is van Suzette Timmerman: Je ziet een aantal van de 24 ruwe diamanten die voor het onderzoek zijn gebruikt

Lees verder in de bijlage van het NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/15/braziliaanse-diamanten-verraden-res…

Geef een reactie