De sedimentaire geschiedenis van Nederland

Spreker
Joep Storms (CITG-TUD)
Wanneer
12 jan 2019

De GEA-kring Rijnland organiseert jaarlijks de serie Leidse Winterleingen, een serie boeiende lezingen over aarde, klimaat en mens. Deze keer vertelt Joep storms. 

De afgelopen tweemiljoen jaar heeft de aarde 20 ijstijden doorstaan. Deze periodes worden gekenmerkt door sterke temperatuurschommelingen en zeespiegelveranderingen. De variaties in het klimaat gingen samen met veranderingen in de neerslagpatronen. Rivieren pasten zich aan en brachten soms veel en soms weinig zand en klei (sediment) naar zee. Juist de kustgebieden zijn erg afhankelijk van de aanvoer van sediment om weerstand te bieden tegen een stijgende zeespiegel. In deze presentatie geef ik inzicht hoe (west) Nederland is ontstaan als product van de zee en rivieren en voor welke toekomstige uitdagingen we staan.

Zie ook de bijgaande presentatie.

Geef een reactie