Waaiende winden en bewegend zand op Mars

Spreker
Sebastiaan de Vet
Wanneer
14 jan 2017

Aan het oppervlak van Mars zijn er prachtige overeenkomsten te vinden, naast intrigerende verschillen, met het landschap van de aarde. Een van de landschapsvormen die je direct kunt herkennen zijn de zandduinen. Ze vertellen een interessant verhaal over de interactie van de atmosfeer met loskorrelig materialen die met de wind meewaaien. Alleen, die atmosfeer is zo ijl dat het zand op Mars moeilijker verstuift dan op aarde. Zijn de zandduinen op Mars wellicht fossielen uit een periode waarin de marsatmosfeer gunstiger was voor het doen ontstaan van zandverstuivingen? Met behulp van windtunnelstudies en recent onderzoek door marssatellieten en marskarretjes, bekijken we wat het zand voor verhalen prijsgeeft over eolische processen op deze woestijnplaneet.

Geef een reactie