EEN T-REX OPGRAVEN: HET SPANNENDSTE WAT ER IS

Spreker
John de Vos (Naturalis)
Wanneer
13 dec 2014

In 2017 opent Naturalis een spectaculaire tentoonstelling over dino’s. Materiaal had Naturalis al genoeg, maar helaas uitsluitend van planteneters, zoals de Camarasaurus met een lengte van 18 meter, de Plateosaurus uit Zwitserland en de Edmontosaurus met een eendensnavel. Daar moet natuurlijk een vleeseter bij. Wie komt daar dan voor in aanmerking? Juist, een Tirannosaurus rex, het icoon van de dino-tijd. De vraag is hoe kom je aan zo’n beest. Hoewel het lijkt alsof er al honderden van die dieren gevonden zijn, is dat niet het geval: de T-rex is uiterst zeldzaam. Het was dan ook een bijzonder geluk dat er op het juiste moment één gevonden werd. John de Vos was vanuit Naturalis betrokken bij de opgraving, die samen met het Black Hill Instituut werd uitgevoerd. Voor een paleontoloog is dit het mooiste wat je kan overkomen. Hoewel de methode hetzelfde is als bij een fossiel dwergnijlpaard op Kreta, is het opgraven van een T-rex wel het hoogste en spannendste wat er is. Wat zit er allemaal in de grond? John de Vos zal verhalen over wat er allemaal aan vooraf ging en bij komt kijken bij het opgraven van een T-rex, ergens op de prairie van Montana.

Geef een reactie