De snelle reis van de Indiaplaat van Gondwana naar Azië

Spreker
Trudy Henstra
Wanneer
17 mrt 2014

De reis van de India plaat was een van de meest opmerkelijke reizen van alle continenten: de plaat legde 9.000 km af in ca. 120 miljoen jaar (gemeten vanaf de afscheiding van de Indiaplaat van Antarctica/Australië tijdens het opbreken van Gondwana). Dat is gem. 7,5 cm per jaar. De aanvankelijke snelheid (tot -67 Ma) lag tussen 3 en 5 cm per jaar, daarna was er gedurende enkele miljoenen jaren een sterke versnelling naar 18 cm per jaar. Daarna nam de snelheid weer af en tijdens de botsing met Azië (tussen -52 en -21 Ma) liep hij verder terug naar 5 cm per jaar.
Trudy Henstra heeft voor de GEA-Kring Rijnland e.e.a. uitgezocht en zij discussieerde met de werkgroep Algemene Geologie haar bevindingen. Bijgaand staat de presentatie in pdf format.
 

Geef een reactie