Rivieren en delta’s op Aarde en Mars

Spreker
Maarten Kleinhans
Wanneer
9 nov 2013

Denkend aan Holland en aan Mars zie ik woeste rivieren hun sediment uitspreiden over grote delta’s. Een groter contrast lijkt bijna niet denkbaar tussen het groene en dichtbevolkte Nederland en het dorre levenloze Mars. Desondanks komen rivieren en delta’s op beide voor, en de verschillen tussen beide planeten inspireren daarom onderzoek naar de fundamentele processen die deze landvormen veroorzaken. Delta’s op Aarde en Mars vertellen verhalen over de klimatologische en geologische geschiedenissen van beide planeten, die ook nauw samenhangen met het (niet) ontstaan van leven. Op kleinere schaal leert vergelijking van meanderende (slingerende) rivieren wat daarvan de oorzaak is. Dit geeft ook een gloednieuw inzicht: waarom er op Aarde estuaria bestaan waar dat op Mars niet kan. Estuaria zijn mondingen van rivieren die bij zee komen, en het zand waar Leiden op is gebouwd was zo’n estuarium van de zee.

Geef een reactie