Nederland door de geologische tijd

Spreker
Jan de Jager
Wanneer
8 dec 2012

Nederland is niet altijd een plat landje half onder de zeespiegel geweest. In vroegere geologische tijden kende Nederland gebergtes, woestijnen, tropische oerwouden, koraalzeeĆ«n en zelfs vulkanen. Prof. Jan de Jager, hoogleraar Regionale en Petroleum Geologie aan de Universiteit van Utrecht en voorheen decennia lang exploratiegeoloog bij Shell, weet daar alles van.  Onder dat platte oppervalk van Nederland liggen gesteenten uit alle geologische perioden, vanaf het oudste Paleozoicum tot de laatste ijstijd. Die gesteenten zijn afgezet gedurende een fascinerende reis over de globe, onder steeds wisselende geologische en klimatologische omstandigheden.  In de ondergrond is daardoor een grote verscheidenheid aan structuren in te ontdekken: horsten, slenken, zout-diapieren en overschuivingen die in de Alpen niet zouden misstaan. Het verhaal over de geologische geschiedenis van ons land kent veel onverwachte wendingen.

Geef een reactie