Amazië: op naar de noordpool

Over ongeveer 100 miljoen jaar liggen alle huidige continenten tegen elkaar aan rond de Noordpool. Ross Mitchell (Yale) en anderen hebben vandaag een stuk in Nature gepubliceerd dat veel stof doet opwaaien. De meeste theorieën tot nu toe gaan uit van een nieuw supercontinent rond de evenaar, net als het vorige supercontinent Pangea dat zo’n 200 miljoen jaar geleden uit elkaar begon te drijven. Uit het gepubliceerde onderzoek blijkt echter dat supercontinenten steeds op een andere breedtegraad samenkomen, met een verschuiving van 90 graden. Het opzienbarende van het onderzoek is dat we nu in staat zijn vorige supercontinenten precies te lokaliseren. Het toekomstige continent is Amazië gedoopt. NRC Handelsblad heeft een uitgebreid stuk op de wetenschapspagina (9-2-2012). Zie ook de Wikipedia. Een uitvoerig artikel is ook te vinden op Discovery News.

Geef een reactie