Boren in de diepvrieskou van Antarctica

Spreker
Peter Bijl
Wanneer
4 feb 2012

Tijdens de broeikasperiode in het eoceen, slechts 55 miljoen jaar geleden, stonden er nijlpaarden in de tropische modderpoelen van de Noordpool. CO2 speelde daarbij een centrale rol. Dat heeft de befaamde expeditie naar de Noordpool aangetoond. De onderzoeksgroep van prof. Henk Brinkhuis uit Utrecht, eerder al onze gast bij de Leidse Winterlezingen, heeft daaraan flink bijgedragen. Het onderzoek gaat in hoog tempo voort. Een grote vraag is bijvoorbeeld: waarom is de aarde na de broeikasperiode weer gaan afkoelen? Hoe is vervolgens een ijskap op de zuidpool ontstaan? Dr. Peter Bijl, ook uit Utrecht, heeft deelgenomen aan een expeditie naar de Antarctische kustgebieden om onder bikkelharde omstandigheden een antwoord te vinden op deze belangrijke vragen. Tijdens zijn lezing zal hij de resultaten met ons delen. Ook zal hij vertellen over de expeditie zelf, met foto’s en video. 

Geef een reactie