Oerbacteriën voorspellen het klimaat

Spreker
Jaap Sinninghe Damsté
Wanneer
5 nov 2011

De CO2-concentratie stijgt. Wat betekent dat voor de leefomstandigheden op aarde? Om die vraag te beantwoorden heb je klimaatmodellen nodig. De enige manier om die te testen is door ze los te laten op het verleden. Prof. dr. Jaap Sinninghe Damsté is een internationale grootheid op het gebied van chemische fossielen. Hij houdt zich bezig de informatie die fossiele moleculen prijsgeven over de condities op aarde, miljoenen jaren geleden. Met zijn groep heeft prof. Damsté twee paleothermometers ontwikkeld, gebaseerd op de moleculaire samenstelling van celmembranen van oerbacteriën. Die varieert met de temperatuur. Zo kan de omgevingstemperatuur worden gereconstrueerd. Wat dit onderzoek zo mooi maakt? Het puzzelen. Na alle expedities, oceaanboringen, chemische analyses, berekeningen en modellen ontbreken er nog altijd puzzelstukjes. Dat vraagt veel creativiteit en innovatiekracht. Dit mag u niet missen.

Geef een reactie