Spectaculaire vondst versterkt theorie uitsterven dino’s

De spectaculaire vondst van een fossiele hoorn versterkt de theorie dat dinosaurussen geleefd hebben tot aan de inslag van een reusachtige meteoor in de Chichulub-krater. Deze inslag markeert de KT-grens, de grens tussen Krijt en Tertiair die in de bodem te zien is als een dun bruin iridium-rijk laagje. Tot op heden is er tot drie meter onder deze laag nooit een duidelijke aanwijzing gevonden dat dinosaurussen inderdaad tot aan de inslag geleefd hebben. Dat heeft op zijn beurt geleid tot alternatieve theorieen over het uitsterven van dino”s. Dat zou een gradueel proces geweest zijn, veroorzaakt door klimaatverandering. De hoorn ligt vlak onder de KT-grens in de Hell Creek Formatie in Montana (VS). Waarschijnlijk gaat het om de hoorn van de Triceratops. Dat betekent dat er op het moment van inslag zeker nog Triceratopsen rondliepen. Het is de nieuwste ontwikkeling in de nu al 30 jaar durende discussie over de plausibiliteit van de theorie dat de dino’s uitgestorven zijn door de Chichulub-inslag. Lees het hele verhaal op Cosmos Magazine.

Geef een reactie