Reuzengarnaal blijkt nog immenser

De Gentse wetenschapper Peter Van Roy heeft in de woestijn van Marokko een gigantische garnaal van een meter lang ontdekt, met twee grijparmen om prooien te spietsen. Het dier, de anomalocaridide, was al bekend uit de beroemde Walcott-quarry en is een van meest tot de vebeelding sprekende levensvormen die de zeeen bevolkten ten tijde van de Cambrische Explosie, zo’n half miljard jaar geleden. Het dier lijkt het meest op een gepantserde zeekat, een soort inktvis. ”Met zijn twee grijparmen met stekels kon het dier zijn prooi spietsen. De ronde mond had scherpe tanden. De anomalocaridide joeg vooral op weekdieren.” Van Roy ontdekte in het Noord-Afrikaanse Marokko overigens ook fossielen van andere prehistorische zeedieren. Lees meer op nu.nl.

Geef een reactie