Help, ze stoppen CO2 in de bodem!

Spreker
Rien Herber
Wanneer
12 feb 2011

Er bestaan plannen om CO2 in lege gasvelden te pompen. Deze plannen brengen veel beroering teweeg, zoals onlangs weer bleek in Barendrecht. Voorstanders zeggen dat het nodig is om de klimaatdoelstellingen te halen zolang de fossiele brandstoffen nog niet vervangen zijn door betaalbare duurzame energie. En natuurlijk dat het veilig is. Tegenstanders hebben zo hun twijfels. Is de ophef terecht? Rien Herber, die decennia lang ervaring heeft met de geologie van gasvelden, doet veel onderzoek op dit terrein. CO2-opslag in gasvelden stelt strikte voorwaarden aan veiligheid en betaalbaarheid. Nederland heeft vele gasvelden die in de komende decennia leegraken en vele daarvan zijn in principe geschikt om er CO2 in op te slaan. Hoe ziet zo’n leeg gasveld er eigenlijk uit? Hoe werkt  CO2-opslag in zo een gasveld? Kan het veilig, en hoe zorg je daar voor? Waar kan dit in Nederland gebeuren? Wat kost het? Hoeveel jaar kunnen we hiermee voort? De antwoorden op deze vragen zijn niet alleen actueel, maar ook uitermate boeiend.

Geef een reactie