De Middellandse Zee in de Bankschroef

Spreker
Paul Meijer
Wanneer
15 jan 2011

De Middellandse Zee bevindt zich tussen twee naar elkaar toe bewegende continenten. De zee is een overblijfsel van wat eens een machtige oceaan was: de Tethys Oceaan. Het proces is bijna ten einde, de bankschroef is bijna dicht. De oceaan is een binnenzee geworden. Veel van de recente geologische processen in het gebied blijken typerend voor het laatste stadium van continentbotsing. Het zijn deze geologische processen, van uiteenlopende aard, die in de lezing centraal staan. Paul Meijer, die al vele jaren onderzoek doet naar deze prcoessen, zal illustreren hoe natuurkunde en computermodellering inzicht geven in het achterliggende mechanisme. Hoe bewegen de Afrikaanse en Euraziatische plaat precies? Waarom opent de Rode Zee zich? Wat verklaart het optreden van aardbevingen in Griekenland, Turkije en Italië? Ook zal Paul Meijer ingaan op de gevolgen van de botsing voor de circulatie van het zeewater. Dit heeft geleid tot de beruchte “zoutcrisis” van ongeveer 6 miljoen jaar geleden. Daarbij vormde zich een kilometers dik pakket zout op de bodem van de Middellandse Zee.

Geef een reactie