Fossielen Zoeken in Nederlandse Bodem

Spreker
Jelle Reumer
Wanneer
11 dec 2010

Was Nederland altijd zo’n plat landje? Wanneer lag Winterswijk aan zee? Waarom kon je van Hoek van Holland naar Harwich wandelen? De antwoorden op die vragen beginnen bij de fossielen: dat wat opgeraapt, opgevist en uitgehakt wordt uit de bodem. Als je een schep in de grond zet om op zoek te gaan naar gesteenten en fossielen, ontdek je hoe de wereld er vroeger uitzag. Je kunt als het ware in het verleden kijken, het heel verre verleden. Daarbij kom je ook de bewoners van vroeger tegen. Lang voordat de eerste mensen zich vestigden in wat we nu ‘Nederland’ noemen, heerste hier al een flinke drukte. Reuzenhaaien en zwemmende sauriĆ«rs, zee-egels en mosdiertjes, sabeltandtijgers en neushoorns, allemaal hebben ze hun sporen achtergelaten.

Jelle Reumer is bioloog en paleontoloog. Hij werkt als directeur bij het Natuurmuseum Rotterdam en is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Van hem verschenen eerder Plant je voort!, het geruchtmakende De ontplofte aap en natuurlijk de bestseller Opgeraapt, Opgevist, Uitgehakt. Jelle Reumer staat dan ook garant voor een uiterst boeiende lezing. Dit mag u niet missen!

Geef een reactie