De Geologie van het Romeinse Rijk: hoe geologen de oudheid ontraadselen

Spreker
Patrick Degryse
Wanneer
6 dec 2008

In logistiek opzicht waren de Romeinen onovertroffen. Archeologen hebben ontdekt dat zij uiteenlopende producten in grote hoeveelheden over enorme afstanden vervoerden. Romeinse amforen, gemaakt in bepaalde delen van het Middellandse Zee gebied, vind je terug over het hele Rijk… Glas, gemaakt in Egypte en de Levant (het hedendaagse Israel en Libanon), werd geëxporteerd naar de verre uithoeken van de gekende wereld… Exclusieve marmers, gehouwen uit massieven op de Griekse eilanden of diep in de woestijn van Oost Egypte, kwamen terecht op de pleinen van Rome en andere grote steden… Maar hoe weten we dat? Gek genoeg zijn het juist geologen die op dit punt beschikken over de ontbrekende puzzelstukjes. Patrick Degryse zal uit de doeken doen hoe een geoloog de herkomst van een object kan afleiden uit zijn grondstoffen. Vervolgens laat hij zien hoe een archeoloog op basis daarvan handelspatronen kan reconstrueren, en mogelijk zelfs de filosofie die daarachter heeft gestoken. Een adembenemend multidisciplinair verhaal dat u niet mag missen…

Geef een reactie