Van Broeikas naar Vrieshuis en Terug

Spreker
Henk Brinkhuis
Wanneer
4 okt 2008

Na het overdonderende succes van vorig seizoen zal prof. dr. Henk Brinkhuis wederom een multimediale Leidse Winterlezing verzorgen. Ook deze keer ligt de roemruchte Arctic Coring Expedition naar de Noordpool aan de basis, ditmaal in combinatie met werk in andere oceanen, en de aanstaande expeditie naar Antarctica. Ging het de vorige keer vooral over de vraag waarom het 55 miljoen jaar geleden zo heet was — met een watertemperatuur van 23 graden op de Noordpool —, deze keer ligt de focus op de snelle afkoeling die op het “thermale maximum” gevolgd is. En hoe komt het dat er 33 miljoen jaar geleden continentaal ijs ontstond op Antarctica? Een plotselinge, overmatige groei van de zoetwaterplant Azolla in de Noordeljke IJszee zou daar wel eens een rol in gespeeld kunnen hebben. Duidelijk wordt ook dat de huidige klimaatmodellen nog vele witte vlekken bevatten. Erg geruststellend is dat overigens niet. De lezing zal opgeluisterd worden met spectaculaire filmbeelden en geluid. Kom het beleven

Geef een reactie